ZAŠTO TREBA IZBJEGAVATI VAĐENJE KRAJNIKA?


upala-operacija-1346581435-204084

 

Krajnici su vrlo važni za opće zdravlje djeteta i predstavljaju sastavni i neizostavni dio imunitetnog sustava i pravilne obrane od raznih mikroorganizama i patogena. Oni presreću bakterije koje ulaze u grlo i mogu se upaliti dok se bore protiv bakterijske bolesti. Budite oprezni ako vas doktor nastoji uvjeriti kako je upala tonzila (krajnika) razlog za njihovo uklanjanje, jer je to zaista rijetko potrebno.

 

Tonzilektomija (kirurško uklanjanje krajnika) je već stoljećima operacija od koje žive i kirurzi i pedijatri. 30-ih godina ovog stoljeća godišnje se radilo između 1,5 i 2 miliona operacija odstranjivanja krajnika. Vrlo malo djece je dočekalo pubertet nedirnutih krajnika, unatoč činjenici da je njihovo odstranjivanje samo u rijetkim slučajevima bilo medicinski opravdano. Zbog te besmislene operacije na milione djece je doživjelo emocionalnu traumu, izgubilo prirodnu obranu od bolesti, a neki slučajevi su se završili i tragično.

download (10)

 

Jedina apsolutna indikacija za odstranjivanje krajnika ili adenoidne vegetacije jest ometanje prolaska zraka, jer su krajnici toliko otečeni da dijete praktično ne može disati. Pa ipak, već stoljećima doktori rutinski obavljaju te operacije, braneći svoje nerazumno ponašanje nedokazanom tvrdnjom da ostavljanje upaljenih krajnika može dijete izložiti gubitku sluha ili, u najmanju ruku, stalnim upalama grla.
Nagon pedijatara i kirurga da odstrane krajnike bez opravdanja se iskazao u eksperimentalnom istraživanju provedenom sredinom 40-ih godina. Jedna grupa pedijatara je trebala da pregleda 1.000 djece. Preporučili su da kod 611 djece izvade krajnici. Ostalih 389 je upućeno na pregled drugoj grupi pedijatara, koji su 174 predložili za operaciju. Preostalih 215 od 1.000 djece je odvedeno trećoj grupi pedijatara i oni su, iako su ih već dva doktora prije toga pregledala, savjetovali operaciju za 89 dece! Da se ta priča nastavila još krug ili dva, vjerojatno bi i preostaloj grupi od 126 djece bila preporučena operacija.

krajnici

 

Tonzile (krajnici) i adenoidna vegetacija (treći krajnik) jesu limfoidna tkiva koja su na prvoj borbenoj liniji obrambenog sustava organizma. S obzirom da presreću bakterije koje ulaze u grlo, neminovno je da se upale i oteknu. Ako se uklone, prva borbena linija obrane vašeg djeteta je uništena i odgovornost se prebacuje na limfne čvorove vrata. Obrambena sposobnost organizma se smanjuje, i veće su mogućnosti da vaše dijete bude žrtva Hodgkinove (ili Hočkinove) bolesti. Zbog otpora roditelja, koji je potaknula medijska kritika neodgovornog odstranjivanja krajnika, broj godišnje izvršenih tonzilektomija se smanjio za dvije trećine. Ali, još uvijek ih ima previše i vaše dijete je potencijalna žrtva. Sumnjam da je i jednom od 10.000 djece ta operacija važna, a još uvijek se svake godine izvede na stotine tisuča tonzilektomija. U 100 do 300 slučajeva operacije se završavaju smrću pacijenta, a komplikacije se javljaju u 16 od 1.000 slučajeva.

 

Primjetio sam, još davno, da je smještaj krajnika nadohvat kirurškog noža bila možda jedina “Božija greška”. Ako krajnici vašeg djeteta nisu toliko otečeni da ometaju disanje, nemojte doktoru dopustiti da ih odstrani ako vam ne može ponuditi uvjerljiv razlog da opravda svoj postupak. Čak i u tom slučaju savjetovao bih vam da potražite i drugo mišljenje

 

Dr Robert Mendelson, odlomak iz knige „Kako odgojiti zdravo dete i sačuvati ga od lekara“


16. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ZAŠTO TREBA IZBJEGAVATI VAĐENJE KRAJNIKA?