ZAŠTO TREBATE JESTI LUBENICU SVAKI DAN


 

Mnoge studije su pokazale da povećano konzumiranje lubenice dovodi  do smanjenja rizika od pojave pretilosti i same ukupne smrtnosti, dijabetesa i bolesti srca.

 

Lubenica također doprinosi zdravijem tenu i kosi, kao i povećanju nivoa energije. Jedna šalica kockica lubenice (152 grama) sadrži 43 kalorije, 0 grama masti, 2 grama natrija, 11 grama ugljikohidrata (uključujući 9 grama šećera i 1 gram vlakana) i 1 gram vlakana. Jedna šalica od lubenice će opskrbiti 17% vitamina A, 21% vitamina C, 2% od željeza i 1% potreba kalcija za taj dan.

 

Lubenica sadrži tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B-6, folna kiselina, pantotensku kiselinu, magnezij, fosfor, kalij, cink, bakar, mangan, selen, holin, betain i likopen. Prema podacima National Watermelon Promotion Board, lubenica sadrži više likopena nego bilo koje drugo voće ili povrće.

 

-Evo nekoliko prednosti uvodjenja  šalice ili dvije lubenice u vas dnevni meni

 

Prevencija Astme: Rizici za nastanak astme su manji kod osoba koje konzumiraju veliku količinu određenih hranljivih materija. Jedan od ovih hranljivih materija je vitamin C, koje ima u izobilju u lubenici.

 

Krvni tlak: Studija objavljena od strane American Journal of Hipertension je otkrila da lubenica „smanjuje krvni tlak u člancima i zglobovima, brahijalni krvni tlak i karotidnu valnu refleksiju kod  pretilih sredovječnih odraslih osoba sa prehipertenzija ili prvom fazom hipertenzije“ .Studija je također pokazala da upotreba lubenice poboljšava arterijsku funkciju.

 

Rak: Odličan izvor antioksidansa vitamina C, lubenica pomaže u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala,za koje je naučno potvrdjeno i dokazano da  izazivaju rak. Unos likopena, na primjer, je povezan sa smanjenim rizikom od raka prostate u nekoliko studija.

 

Probava: Lubenica, zbog obilja vode i velike količine vlakana, pomaže da se spriječi zatvor i doprinosi pravilnom radu cijelog digestivnog traka.

 

Hidratacija: Sastavljena od 92% vode i puna važnih elektrolita, lubenica je  odlična  tijekom vrelih ljetnjih mjeseci kao osvježenje i za izbjegavanje eventualne dehidracije.

 

Upala: Holin je veoma važan i raznovrstan hranljivi sastojak odnosno nutrijent koji pomaže kod spavanja, aktivnosti mišića, učenja i pamćenja. Holin također pomaže da se održi struktura ćelijskih membrana, pomaže u prijenosu nervnih impulsa, pomaže u apsorpciju masti. Holin također može ublažiti kroničnu inflamaciju.

 

Bolovi u mišićima: lubenica i njen sok su se pokazali vrlo učinkoviti u smanjivanju bolova u mišićima i ubrzavanju vremena oporavka nakon napornog vježbanja kod sportaša. Naucniči tvrde da ovome najvjerojatnije doprinosi amino kiselina L-citrulin koja je takodjer prisutna u lubenici.


10. srpnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ZAŠTO TREBATE JESTI LUBENICU SVAKI DAN