ZDRAVOM ISHRANOM PROTIV PUŠENJA


Neke namirnice otežavaju proces odvikavanja od pušenja. Riječ je o namirnicama koje povećavaju kiselost organizma. U namirnice koje povećavaju kiselost, spadaju: meso, iznutrice, sirevi, jaja, sva umjetna prerađena, rafinirana hrana i alkohol.

Većina pušača nije ni svjesna važnosti ishrane. Zdrava ishrana je važna za svaku osobu, ali pušači naročito moraju biti svjesni toga. Naime, skoro svi ovisnici o duhanskom dimu imaju deficit mnogih vitamina i minerala, jer pušenje sprječava njihovu apsorpciju. Najvažnije je spomenuti nedostatak vitamina D, kalcija, vitamina C i E – koji su poznati kao snažni antioksidansi, to jest borci protiv raka i drugih ozbiljnih bolesti. Da ne biste osjetili posljedice nedostatka ovih materija, važno je da svakodnevno konzumirate voće i povrće – kao što su kupus, paprika, mrkva, naranča, limun, ali i sjemenke suncokreta, bundeve, lana… Poželjno je da minimum 15 minuta dnevno provodite na suncu, kako biste opskrbili organizam optimalnom količinom D vitamina.

Pušačima je potrebna mnogo veća količina vitamina C nego nepušačima – oko 2.000 miligrama dnevno, što je nemoguće unijeti samo kroz hranu, pa je potrebno uzimati i suplemente (dodatke) tog vitamina.

Savjeti za odvikavanje od pušenja

Ukoliko ste odlučili da zbog vas i vaših najbližih postanete bivši pušač, evo nekoliko savjeta koji vam mogu biti od velike pomoći na putu izlječenja. Prvih nekoliko dana je najteže, ali je najvažnije da ne dozvolite da vas vjera napusti i da ne odustanete prije nego što započnete.

 • Pijte 8-10 čaša vode dnevno(oko 2 l), to će vam pomoći da što prije očistite organizam od nikotina.
  ● Ne konzumirajte žestoka alkoholna pića, pivo i vino, kao i gazirane napitke, naročito one sa kofeinom.
  ● Ne pijte kavu, kako ne biste osjetili iskušenje da zapalite.
  ● Ne posjećujte jedno vrijeme kafiće i druge zadimljene prostore, koji će vas asocirati na pušenje.
  ● Dva do tri puta dnevno uživajte u toplim kupkama ili  tuširanju, jer je pod tušem pušenje teško izvodljivo. Prilikom toplo-hladnih tuširanja se vrlo efektivno vrši detoksikacija vašeg organizma prepunog nikotina i raznih više nego štetnih kemijskih supstanci.
  ● Ne preskačite obroke, naročito doručak.
  ● Prvih tjedan dana izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, jer ljudi najčešće puše upravo nakon takvih obroka. Najzdravije i najefektivnije jest da kasnije prijeđete na potpuno biljnu ishranu, ako ne onda što više biljne sirove hrane treba biti zastupljeno na vašoj trpezi.
  ● Povećajte unos B vitamina kroz žitarice, integralni kruh ili neaktivirani kvasac – to će vam pomoći da umirite živce za vrijeme odvikavanja.
  ● Trudite se da što manje vremena provodite u omiljenoj fotelji i uz TV. Umjesto toga, šetajte dva do tri puta dnevno po pola sata-sat, naročito nakon obroka. To će vam pomoći da zaboravite na cigarete i oslobodite se napetosti.
  ● Možete se poslužiti i nekim suvremenim sredstvima za odvikavanje od pušenja – kao što su žvakače sa nikotinom, flasteri, ili neko drugo sredstvo koje vam preporuči vaš doktor.
  ● I, naravno, ne zaboravite molitvu. Svakodnevno tražite od Boga da vam podari vjeru i snagu, to jest poslušajte Božji savjet: „Tražite, i daće vam se“. Uz Božju pomoć, nikada nećete doživjeti neuspjeh.

 


02. veljače 2017 by Dina
Komentari isključeni za ZDRAVOM ISHRANOM PROTIV PUŠENJA