ZDRAVSTVENE KORISTI OD JAGODE


 

Novo ispitivanje na životinjama pokazalo je da 500 g jagoda (10-15 jagoda) dnevno može usporiti rast malignih ćelija raka dojke. Zato autori preporučuju ovu voćku kao dobru prevenciju. A to nije jedina zdravstvena korist od jagoda.

 

Europski i latinoamerički istraživači koji su obavili ovo ispitivanje su zapravo nastavili već započeto istraživanje o jagodama, koje je pokazalo da je ova voćka korisna i u snižavanju nivoa kolesterola u krvi.

 

Istraživači su izvršili ispitivanja i in vitro i in vivo, na ženkama miševa. Ćelije veoma agresivnog invazivnog tumora tipa A17 u epruveti tretirane su raznim koncentracijama ekstrakta jagoda tokom 24, 48 i 72 sata. Primijećeno je da su sve ćelije tumora nakon toga pokazale smanjenu sposobnost za život, u ovisnosti od doze ekstrakta i vremena izlaganja. Također je primijećeno da je ekstrakt jagode smanjio i ekspresiju nekoliko gena povezanih sa širenjem i metastazom malignih ćelija. Što se tiče miševa, podijeljeni su u dvije grupe; jedna je hranjena normalno, druga je tokom mjesec dana dobijala ekstrakt jagode. Potom su objema grupama ubrizgane ćelije raka dokje A17. Nakon pet tjedana, istraživači su primijetili da je ekstrakt jagode zaustavio širenje malignih ćelija na susjedno zdravo tkivo kod grupe miševa koji su njime hranjeni. Također, njihovi tumori su bili značajno manji, i po težini i po količini. Iako se, naravno, rezultati istraživanja na životinjama ne mogu automatski prenositi na ljude, istraživači ipak smatraju da zdrav način života i ishrana (koja uključuje i jagode) može značajno smanjiti rizik od razvoja malignih promjena. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Scientific Reports.

 

Ostale dobrobiti jagoda

-Jagode su bogate raznim antioksidansima, vitaminom C i drugim, kalijem, manganom i magnezijem.
-Jagode imaju nizak glikemijski indeks, tako da su pogodne za dijabetičare i one koji nastoje regulirati nivo šećera u krvi.
-Nekoliko istraživanja je pokazalo da konzumacija veće količine jagoda dnevno može sniziti krvni tlak.
-Redovna konzumacija antocijana (flavonoida kojima su jagode bogate) može za 32% smanjiti rizik od srčanog napada kod sredovječnih žena, pokazalo je istraživanje Univerziteta Harvard. Tri porcije jagoda tjedno postižu taj efekt.

 

Izvori:
www.sciencedaily.com
http://foodforbreastcancer.com
http://strawberryplants.org
www.organicfacts.net
www.medicalnewstoday.com

 

Originalni članak o istraživanju: Scientific Reports, 2016; 6 (1) DOI: 10.1038/srep30917


04. svibnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za ZDRAVSTVENE KORISTI OD JAGODE