ZDRAVSTVENE KORISTI OD KOPRIVE


Kopriva ima dugu povijest upotrebe u biljnoj medicini. Ona nudi niz zdravstvenih dobrobiti i pomaže da se ublaže razni zdravstveni problemi. Evo samo nekoliko od njih…

Poznati doktor zvanične, ali zagovornik prirodne medicine, dr Endrju Vejl, tvrdi da nema ničeg boljeg od koprive za olakšavanje simptoma alergije. Njegovu tvrdnju podržava nedavno proučavanje Nacionalnog koledža naturopatske medicine iz Portlanda. Poznato je da dekongestivi, antihistaminici, lijekovi i injekcije protiv alergija djeluju samo na simptome. Međutim, tokom vremena njihovo djelovanje postaje sve slabije, a izazivaju i pospanost, sušenje usta i nosa, čak i visok tlak. Kopriva, međutim, djeluje antialergijski, ali bez tih propratnih efekata.

Dobra za prostatu
Kopriva je posebno dobra za muškarce, pošto direktno pomaže da se održi zdravlje prostate, kao i urinarnog trakta. Dokazano je da ekstrakt korijena koprive ublažava simptome prostate, jer je uspoređen sa placebom. Korijen koprive sadrži mnoge aktivne kemikalije koje smanjuju tegobe i posljedice uvećanja prostate. Istraživanje Medicinskog fakulteta iz Esena u Njemačkoj potvrdilo je efikasnost korijena koprive u tretmanu uvećane prostate. Istraživanje objavljeno u časopisu Planta Medica Juournal potvrdilo je da su naučnici zapazili da ekstrakt koprive sprječava problematične ćelije prostate da se dijele, tako da nesumnjivo pomaže da se prostata održi zdravom.
U jednom drugom proučavanju, obavljenom u Poljskoj, 134 osobe sa benignim uvećanjem prostate koristile su osam tjedana po 300 mg ekstrakta korijena koprive, u kombinaciji sa minimalnom dozom kore biljke Pygeum africum. Samo 28 dana nakon početka kliničkog testiranja, kod pacijenata je već došlo do važnih promjena nabolje u protoku urina, zadržavanju urina i noćnom mokrenju.

Korisna za niz bolesti
Možete razmotriti mogućnost da dodate koprivu u vašu ishranu, s obzirom da iskustva tradicionalne prirodne  medicine ukazuju da se ova biljka pokazala blagotvornom i u slučaju niza drugih bolesti: artritisa, astme, infekcija mjehura, bronhitisa, burzitisa, gingivitisa, podagre, osipa, kamena u bubregu, upala grla, išijasa i upala tetiva.


Izvori:

www.superfoods-scientific-research.com

www.herbwisdom.com/herb-nettle.html


09. svibnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za ZDRAVSTVENE KORISTI OD KOPRIVE