ZDRAVSTVENI PROBLEMI USLIJED ZAGAĐENE RIBE


Najveće opasnosti od ribe su one sa kojima su suočena odojčad. Jedno istraživanje je utvrdilo da su oni koji su se hranili zagađenom ribom iz velikih jezera imali reproduktivne komplikacije. Tu su spadale promjene veličine pri rođenju, promjene trajanja trudnoće, promjene menatalnog zdravstvenog statusa i efekti koji su se nastavili tijekom ranog djetinjstva.

Zbog tih rizika neki su predlagali da ne treba dojiti odojčad zbog rizika od raka. Iako to možda naizgled ima smisla u našem svijetu zagađenom toksinima, bolja mogućnost može biti izbjegavanje glavnih izvora tih toksina.

Druga istraživanja ukazuju da hranjenje preko bočice može imati štetne kasnije efekte. Postoje dokazi da dojenje samo po sebi umanjuje rizik od raka dojke. Istraživanje iz 1994. godine je utvrdilo da su kćerke koje su njihove majke dojile imale 25% manje slučajeva raka dojke.

Pesticidi su veoma značajno pitanje. Širom svijeta postoji više od 900 različitih aktivnih pesticida u obliku oko 40.000 različitih kemijskih jedinica. U SAD-u se koristi oko 600 sastojaka pesticida, u količini od oko 400-500 miliona kilograma godišnje.
Haf (Huff) i Hejzman (Haseman) su pregledali oko 200 istraživanja na glodarima; zaključili su da “postoje značajni dokazi da izlaganje određenim pesticidima može proizvesti stvarne kancerogene opasnosti kod ljudi”.

Kako se ribe izlažu pesticidima?
Jedan veliki uzrok predstavljaju poljoprivredne otpadne vode. Kada farmer poprska svoja polja, dio kemikalija će biti ispran u obližnje potoke i veće tokove, i na kraju rijeke i oçeane. Kanalizacijska voda, neodgovarajući septički sustavi, otpad sa brodova i otrovne otpadne vode sa gradskih ulica su također doprinijele zagađenju voda. Ako je plivanje u vodi štetno za ljude, ironija je da ljudi i dalje pecaju u tim oblastima. Bolesti kao što su gastroenteritis, dizenterija, hepatitis i druge, mogu se dobiti plivanjem u zagađenoj vodi.


05. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ZDRAVSTVENI PROBLEMI USLIJED ZAGAĐENE RIBE