Žitarice koje ne sadrže gluten


Bezglutenska ishrana nikako  ne mora značiti odricanje od žitarica. Sljedi pregled  žitarica koje ne sadrže gluten. Gluten je zaista dio svakodnevice, ponekad se čini gotovo nezamislivo napraviti obrok koji ga ne sadrži. Međutim, za osobe oboljele od celijakije u potpunosti je zabranjen. Bezglutenska ishrana najčešće podrazumijeva suzdržavanje od žitarica, namirnica koje posebno obiluju glutenom. Američka nutricionistica Korrin Fotheringham predstavlja žitarice koje uopće ne sadrže gluten. Najbolje od svega je što se lako pripremaju i vrlo su ukusne i hranjive.

 

Amarant

Amarant vuče svoje korijene iz Južne Amerike, a obiluje vlaknima i vitaminom C. Izvrstan je za sve osobe koje se bore s celijakijom jer pozitivno utječe na obnovu cijelog probavnog sustava.

Heljda

Heljda je tradicionalno seljačko jelo, široko prisutno i na našim područjima. Obiluje kalcijem i B vitaminom. Ima poseban pun i poseban okus, a najčešće se priprema u obliku kaše.

Kukuruz

Kukuruz pa tako i kukuruzno brašno predstavlja bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Ukoliko ste bolovali od celijakije i pokušavate obnoviti svoje ćelije i količine vitamina A u tijelu, palenta je prava stvar za vas.

Kukuruz se može pripremiti i konzumirati na mnogo različitih načina, uključujući palentu. Palenta je jako ukusan i hranjiv oblik kukuruza kojeg možete poslužiti kao prilog uz gotovo bilo koje jelo.

Proso

Proso je često marginalizirana žitarica koja u modernije vrijeme nije više toliko u upotrebi. Međutim, vrlo je hranjiva i lako probavljiva, prilično je jeftina i isplativa,obiluje B vitaminima i kalijem. Također, proso može regulirati i pH vrijednost unutar našeg tijela i tako pomoći da održite kiselo-alkalnu ravnotežu cijelog organizma.

Quinoa

Quinoa (kvinoja) je u novije vrijeme postala jedna od popularnijih i poznatijih žitarica. Obiluje željezom i proteinima.

Riža

Riža je globalno raširena žitarica koja se koristi već stoljećima. Bogata je tiaminom i ne sadrži gluten . Ukoliko želite uravnotežiti nivo šećera u krvi odlučite se za basmati rižu koju će vaše tijelo duže probavljati. Za veći udio vlakana preporučuje se integralna (smeđa) riža.

Kineska šećerna trska

Šećerna trska jedna je od slabije poznatih žitarica koja važi kao bezglutenska. Vjerojatno veliki broj ljudi ni ne zna da se šećerna trska može konzumirati kao žitarica. Prilično ju je teško naći u integralnom obliku, međutim brašno šećerne trske predstavlja odličnu namirnicu za pripremu raznim pekarskih proizvoda, naravno – bez glutena.

Teff

Teff je namirnica koja je vrlo raširena u etiopskoj kuhinji. Obiluje proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Neki je čak nazivaju i super žitaricom jer sadrži pet puta više kalcija, željeza i kalija od svih ostalih žitarica.

 


06. veljače 2017 by Dina
Komentari isključeni za Žitarice koje ne sadrže gluten