ŽIVOT UZ KUĆNOG LJUBIMCA: SREĆA, ODGOVORNOST I TERAPIJA!


 

Kućni ljubimac – vaše je najbolje i najvernije društvo! Imati malog prijatelja, brinuti o njemu i uživati u igri i maženju, radost je za sve vlasnike kućnih ljubimaca. Stručnjaci ističu da energija, toplina i smirenost životinja djeluju blagotvornije na čovjeka od bilo kojeg medikamenata koji se može koristiti za liječenje ili smirenje.

 

 

Kućni ljubimac: i odgovornost i terapija!

 

Istraživanja o utjecaju kućnih ljubimaca na čovjeka, pokazuju da životinje imaju terapeutski utjecaj na zdravlje ljudi. Djeca koja odrastaju uz kućne ljubimce, od malih nogu stječu dobre navike i uče se da budu odgovorna prema drugom biću. Oni, također lakše podnose strahove i bolesti.

 

Oni koji imaju kućnog ljubimca imaju zdravije srce, ne idu toliko često kod doktora, rijeđe su bolesni, više se kreću i manje su depresivni. Djeca koja imaju autizam i poteškoće u učenju, ostvaruju bolju komunikaciju sa životinjama nego sa ljudima, a to im pospješuje i interakciju sa ljudima“ – navodi dr vet.med Dunja Kovač.

 

Istraživanja su potvrdila i da vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži krvni tlak kada se nađu u stresnoj situaciji i niži nivo triglicerida i kolesterola od ljudi koji nemaju životinje.

 

 

Mačke otklanjaju bol, psi smiruju!

 

Mačke skupljaju negativnu energiju i umanjuju negativni utjecaj zračenja kućnih uređaja. Bolje od drugih životinja, one osjećaju bol i svojom energijom ga liječe. Psi znaju kako da smire i oraspolože čovjeka, jer se uživaju igrati sa svojim „gospodarom“.

 

Sve životinje su veoma intuitivne i osjećaju nervozu, bijes i strah svojih vlasnika!

 

 

Uvijek vam se vesele kada vas vide i nikada neće vikati na vas!

 

Igranje sa kućnim ljubimcem povećava nivo serotonina i dopamina, zbog čega su vlasnici kućnih ljubimaca sretniji, opušteniji i smireniji. Kućni ljubimac pomaže čovjeku da ostvari potrebu za dodirom, smanjuje usamljenost, pospješuje želju za fizičkom aktivnošću i  popravlja raspoloženje.

 

Djeca koja rastu uz kućnog ljubimca, imaju manju šansu da obole od raznih vrsta alergija, poput astme.  S druge strane, oni postaju brižni i osjećajni prema drugima. Istraživanja su pokazala da kućni ljubimci mogu smiriti hiperaktivnu i agresivnu djecu. Djeca koja se često igraju s kućnim ljubimcem i odrastaju uz njega, mirnija su i stabilnija od vršnjaka koji nemaju kućnog ljubimca.

 

 

Kako izabrati pravog kućnog ljubimca?

 

Ovo pitanje može biti i suvišno, jer bilo koju životinju da izaberete vi najbolje znate zašto ste to učinili! Budite sigurni da niste pogriješili!

 

No, trebalo bi voditi računa i o uvjetima života ljubimca i o alergijama ukućana. Mada, danas ove dvije želje uspješno riješava dobar pročiščavač za zrak. Konja, patke i kokoške svakako, ne možete uzgajati čak ni u dvorištu. Psa, papagaja, hrčka, ribice i mačke možete čuvati i u stanu.

 

Ako ih želite sve na jednom mjestu, pravo je vrijeme za divnu farmu u kojoj će uživati i vaši rođaci, prijatelji i kolege!


22. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ŽIVOT UZ KUĆNOG LJUBIMCA: SREĆA, ODGOVORNOST I TERAPIJA!