ZNAMO, NAVIKLI STE NA NJU… ALI EVO ZAŠTO NE BISTE TREBALI JESTI SLANINU


 

Ako ste ljubitelj mesa, sigurno uživate i u slanini, ali znamo da je ona loša za naše zdravlje.

 

Tri tanke kriške slanine sadrže čak 435 miligrama natrija. Prosječna zdrava odrasla osoba unese u organizam oko 2000 kalorija na dan, a 45 do 65 posto unosimo iz ugljikohidrata. Ukoliko želite da se dovedete u formu, ne biste smijeli unijeti više od 40 grama masti na dan. Čak 68 posto kalorija iz slanine su masnoće od kojih polovicu čine zasićene masti, tako da 28 grama slanine sadrži oko 30 miligrama kolesterola, javlja Huffington Post. Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane koja ima visok nivo zasićenih masnoća može dovesti do većeg rizika za razvoj bolesti srca i moždani udar.

 

Iako sadrži i kolin, koji je potreban za zdravlje mozga i neke „zdrave“ mononezasićene masne kiseline, sadrži i visokozasićene masti koje su povezane s kardiovaskularnim bolestima. Visok postotak natrija je naročito problem za one koji imaju visok krvni tlak.

 

Pržena slanina posebno je “ukusna” i često se priprema s pečenim jajima, ali poznato je da može uzrokovati začepljenje arterija i povećati rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje na univerzitetu u Cirihu pokazalo je da je crveno meso jedan od najčešćih uzročnika srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Pržena slanina ima više heterocikličnih amina od bilo kojeg drugog mesa, a prema mnogim istraživanjima heterociklični su amini kancerogeni. Industrijski obrađena slanina nerijetko ima dodane arome i konzervanse poput natrijevih nitrita, koji se također povezuje s povećanim rizikom određenih vrsta raka.

 

Naučnici s Harvarda otkrili su da muškarci koji jedu mnogo prerađenog mesa, poput slanine, mogu imati problema s plodnošću, objavio je Daily News. Istraživači su analizirali više od 350 uzoraka sjemena 156 muškaraca koji su posjetili lokalni centar za plodnost i odgovarali na pitanja o svojoj ishrani. Otkriveno je da konzumiranje prerađenog crvenog mesa ima negativan utjecaj na „morfologiju sperme“ što može doprinijeti neplodnosti.


07. veljače 2018 by Dina
Komentari isključeni za ZNAMO, NAVIKLI STE NA NJU… ALI EVO ZAŠTO NE BISTE TREBALI JESTI SLANINU