ZNATE LI ZA ŠTO JE SVE DOBAR ORIGANO?


origano

 

Ulje origana je jedna od najcjenjenijih namirnica u svijetu. Origano je samonikla, mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta. Naročito je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobija od divljih vrsta origana, posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

 

Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo “Origanum Vulgare”. Međutim, najljekovitijom vrstom se smatra ulje “Origanum Minutiflorum”, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrol – sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva.

 

Stari Grci primijenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva. Britanski naučnici su u istraživanjima potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija. Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija.

 

Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje, pa učinkovito štiti od gripe, prehlade, zauški itd. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprječavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu kao i atletsko stopalo.

 

Ulje origana moglo bi postati dio terapije za liječenje raka. Naučnici su testirali djelovanje karvakrola na ćelije raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano “apoptoza” – samouništenje ćelija raka.

Ostale ljekovitosti:

• pomaže kod prekomjernog znojenja i lošeg zadaha
• tjera parazite
• pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova
• sprječava infekcije
• koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata


11. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za ZNATE LI ZA ŠTO JE SVE DOBAR ORIGANO?