IMELA – REGULATOR ORGANIZMA


Imela raste kao zimzeleni grm koji se pomoću sitnih korijena širi po listopadnom drveću, jelama, borovima i voćkama. Njezine sisaljke prodiru u drvo odakle sišu hranjive sokove, iako je zahvaljujući vlastitom klorofilu i sunčevoj svjetlosti i sama sposobna da se prehranjuje. Stabiljka je drvenasta, žutozelene boje, a takva ostaje i tokom zime. Iz stabiljke izlaze žučkasti cvjetovi. Ova veličanstvena ljekovita biljka cvjeta na samom početku proljeća, a plodovi sazrijevaju u zimu ili početkom sljedeće godine. Plod je nježna i prozirna, loptasta bobica, obavijena čvrstom opnom koja obuhvata sluzavu, ljepljivu masu i jednu do tri svjetlozelenkaste sjemenke.

Malo je biljaka kojima se u prošlosti pripisivalo toliko ljekovitih svojstava i simboličkih značenja kao imeli. Stari Germani i Gali slavili su je kao svetu biljku. Hipokrat i Plinije smatrali su je djelotvornim lijekom protiv vrtoglavice, tumora i padavice. U srednjem vijeku Sv. Hildegarda preporučivala je imelu protiv srčanih bolesti.

Imela sadrži zelenu smolu, eterično ulje, masno ulje, gumu, vosak, flavonske heterozide i dr.

Ljekovita svojstva imele

Stručno pripremljena u malim potencijama, najdragocjeniji je regulator krvnog tlaka, rada srca, cirkulacije, metabolizma, hormonalnih poremećaja i drugim riječima svih procesa u organizmu. Imela je prirodni lijek protiv glavobolja, vrtoglavica, grčeva, tjeskobe, srčanih smetnji, napada angine pektoris, arterioskleroze, zamora, straha, gubitka volje i slično. Imela ima diuretičko djelovanje, pospješuje mokrenje, pa je vrlo korisna u slučajevima zadržavanja mokrače, reume, mokračnih kamenaca, bubrežnih tegoba i sl. Kao i u prošlosti, i danas se koristi protiv epilepsije, histerije, kroničnih grčeva, astme, vanjskog i unutrašnjeg krvarenja.

Osim toga, djelotvorna je i kod degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze, klimakteričnih tegoba, cisti krv, potiče rad gušterače, pomaže kod nesanice i šumova u ušima. Imela se nekada davno koristila u liječenju tumora a u današnje vrijeme upotrebljava se kao lijek koji štiti od raka i djeluje antikancerogeno. U svakom slučaju imela pročišćava organizam i pomaže da se borimo protiv raznih bolesti.

Ne preporučuje se vlastita priprema imele za lijek, jer je ona u prevelikim količinama otrovna. Naročito su opasne njezine bobice.

Zvanična medicina smatra imelu otrovnom ili bar škodljivom biljkom. Narodna medicina, međutim, ne preza da upotrijebi bobice imele, na različite načine pripremljene. Štoviše, priča se da poneku sirovu bobicu imele naš narod daje čak i djeci za jačanje.

Ono što je u potpunosti provjereno, jest njena djelotvornost kod problema sa krvnim tlakom. Korištenjem biljnih ekstrakata s imelom za snižavanje krvnog tlaka na prirodan način ćete postiči željene efekte.

Izvor


10. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za IMELA – REGULATOR ORGANIZMA